De gemeente kan veel met de Ginnekenweg, maar dit leek ons nu of in de toekomst erg overdreven.Iedere morgen hoor ik door het klepperen van de brievenbus dat de post zijn werk weer heeft gedaan. Meestal loop ik dan meteen naar voren om te kijken wie er nu weer iets op zijn hart heeft. Recent vond ik tussen het stapeltje post een ansichtkaart met een grote ijsberg er op, drijvend in een rustige blauwe zee. Onder de ijsberg stond de tekst: “Groeten van de Ginnekenweg”. Dan sta je toch wel even te kijken. Uiteenlopende gedachten flitsen door je hoofd.

Het kan niet aan de klimaatverandering liggen, overweeg je, want de temperatuur op de aarde stijgt, zij het langzaam maar onafwendbaar. Dat ligt onder andere aan de uitlaatgassen van onze auto’s. Tientallen jaren is daar over gekissebist dat het nog niet wetenschappelijk was bewezen. Nu wel dus, met de nodige gevolgen.

De gemeente kan veel met de Ginnekenweg, maar dit is onmogelijk…

Je weet dat ondernemers van het stuk Ginnekenweg tussen het Oranjeplein en de Baronielaan al vaak bij de gemeente aan de bel hebben getrokken over de abominabele situatie van de straat, maar dat zal het wel niet zijn. Op het Ginnekense stuk Ginnekenweg heeft de gemeente ook de nodige activiteiten verricht. Maar om een reconstructie te realiseren als op de foto wordt getoond, daar achten we de gemeente niet toe in staat. Achter op de ansichtkaart worden de vragen beantwoord. De kaart komt van de vestiging van Albert Heijn aan Ginnekenweg 11-13, dus aan het begin van de Ginnekenweg. Waarom er een ijsberg op de ansichtkaart staat, is met een telefoontje naar dit betreffende filiaal nog niet opgelost.

Het Ginnekense filiaal van de ‘grootgrutter’ was er al in het begin van de vorige eeuw op de hoek van de Ginnekenweg/Dillenburgstraat, waar nu de ABN-Amro Bank is gevestigd. Nu staat er een groot pas gebouwd filiaal aan het Valkeniersplein. Eind achttienhonderd was het stuk tussen het Oranjeplein en het van Coothplein nog niet bebouwd. Op het van Coothplein ging je door de Ginnekenpoort Breda in of uit. Het gebied tussen Ginneken en Breda is heel lang onbebouwd gebleven en bracht voor de Ginnekenaren grote rampen met zich mee. Het hoe en waarom vindt u ook in dit hoofdstuk in het artikel: “Via de ‘Ginnekenpoort’ kwam je buiten de muren van Breda. Dat was eeuwen lang oorlogsgebied”.