Bijna alle foto’s van het oude Ginneken bij Jan Vissers in het archief en stap voor stap op onze website.In de achter ons liggende jaren zijn er van het oude Ginneken zo’n vierhonderd ansichtkaarten op de markt gekomen. Vooral in het begin van de twintigste eeuw stonden de rekken in de souvenirwinkels vol met afbeeldingen, die de vele toeristen in staat stelden een Ginnekense groet naar familie of kennissen te sturen en daarmee automatisch Ginneken als toeristenplaats te promoten. In die dagen was ons dorp landelijk een bekende toeristenplaats. U kunt daarover ook lezen in ons artikel over de 125-jarige Harmonie Concordia.

Jan Vissers trekt geregeld door het land.

Ons land kent een groot aantal verzamelaars van ansichtkaarten. Zij zwerven met grote regelmaat door het land op weg naar beurzen, waar dergelijke zaken worden aangeboden. Jan Vissers is een van hen. Hij begon met het verzamelen van ansichtkaarten over het Ginneken. Inmiddels zijn daar Breda, Ulvenhout en Bavel bij gekomen, want met het Ginneken zit hij aan de top. Naar schatting zijn er over het dorp aan de Mark zo’n vierhonderd professionele ansichtkaarten uitgekomen. Jan Vissers heeft ze allemaal, op een paar na dan.

Er zullen nog enkele ansichtkaarten zijn uitgekomen waar niemand weet van heeft en waar geen exemplaren meer van bestaan. En zo ze wel bestaan, is Jan Vissers daar nog fanatiek naar op zoek. “Hoe iemand daar zin ik kan hebben”, vraagt u zich wellicht af. Maar bekijk het niet verkeerd. “Wat in mijn hobby zwaar meetelt is, dat je door de jaren heen in nogal wat Nederlandse steden komt en daar veel sociale contacten opbouwt”, aldus Jan Vissers. Deze mensen zie en spreek je geregeld. Ze zoeken mee naar de ansichtkaarten die je nog niet hebt en in onze moderne tijd van de e-mails flitsen de berichten voortdurend door heel het land.

Er staat Ginneken en Bavel in zijn paspoort…

Jan Vissers is geboren in de gemeente Ginneken en Bavel en daarmee is hij aantoonbaar een echte Ginnekenaar. Al weer heel wat jaren woont hij in Bavel. Zijn hobby neemt niet veel plaats in beslag. Een rij met ordners, waarin zijn ansichtkaarten overzichtelijk zijn opgeborgen is alles. En goede computer in huis is tegenwoordig standaard. Maar de computer van Jan is speciaal voor zijn hobby aangeschaft en bevat ook alle ansichtkaarten uit zijn selectie. Die heeft hij, het zijn er een dikke achthonderd, allemaal gescand en zijn in een fractie van een seconde op het scherm te zetten.

Jan Vissers maakt al lang deel uit van de groep medewerkers van het Ginnekens Nieuwsblad. In de nieuwe organisatie, tevens de personen achterneemt jan Vissers deel aan de werkgroep “Historisch Ginneken” met een eigen hoofdstuk op voornoemde website. Jan levert de afbeeldingen van Ginnekense ansichtkaarten en kan daar vanuit zijn Ginnekense ervaring ook heel wat over vertellen. Ook is er over deze historie veel opgezocht en bestudeerd in de ruim twintig jaar dat het Ginnekens Nieuwsblad is uitgegeven. In ieder geval zult u vanaf nu “Beelden uit het oude Ginneken” vast op onze website vinden. Een rubriek die ongetwijfeld veel inwoners zal interesseren.