Breda Jazz Festival en de Roaring Twenties Club Breda werden in 1968 in het Ginneken opgericht.1. Later verhuisde Breda Jazz Festival van het Ginneken naar hartje Breda waar het naast de toren van de Grote Kerk een vaste plaats kreeg.
Zoals u op onze website in het hoofdstuk Ginnekens Nieuwsblad heeft kunnen lezen, vindt de 39ste versie van het ‘Breda Jazz Festival’ plaats van donderdag (Hemelvaart) 21 tot en met 24 mei 2009. Hemelvaart en het Breda Jazz Festival zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het festival, een initiatief van de in 1968 opgerichte Roaring Twenties Club Breda, heeft met een groot traditioneel binnen- en buitenprogramma in belangrijke mate bijgedragen aan de internationale tweede jazz-revival.

De geboorte en de eerste levensjaren werden indertijd beleefd in het Ginneken. Café ‘Boerke Verschuren’ op de Ginnekenmarkt was de plaats van geboorte en de eerste levensjaren. Moeder en Rob Cremer zijn namen die voor altijd verbonden zijn aan dit toen wel erg moderne muziekevenement. Ginneken en later Breda waren er klaar voor mag je achteraf wel zeggen.

Het ‘Gospelconcert’ in de Grote Kerk is een van de vaste hoogtepunten…

Tegenwoordig is het tijdens het weekeind rond Hemelvaart in de Bredase binnenstad één groot muziekpodium. Van meet af aan heeft het grootste festival van Breda een internationale uitstraling. Een ware keur van de hedendaagse jazzelite wereldwijd staat borg voor een hoge kwaliteit. Het concept van de eerste festivaljaren bestaat nog steeds. Het Gospelconcert in de Grote Kerk behoort tot een van de best bezochte programmaonderdelen van het festival. De in het jaar 1982 geïntroduceerde Duo-Special, waarin twee festivalmuzikanten een muzikaal duel met elkaar aangaan, mag zich onder de liefhebbers van Jazz verheugen in een enorme populariteit. Ook de sinds 1999, speciaal voor Breda, uit topmusici samengestelde Surprise bands trekken altijd een grote publieke belangstelling.

Door de jaren heen hebben vele bekende jazzmusici dankzij het Breda Jazz Festival een speciale band met Nederland gekregen. In 1974 kwam de Amerikaanse sopraansaxofonist George Probert voor het eerst naar Breda. Hij werd in de jaren daarna gevolgd door vele grote sterren uit de Jazzwereld van over de hele wereld. We noemen hier: Jabbo Smith, Arnett Cob, Ben Webster, Benny Waters en Doc Cheatam. Dan Barrett brak via Breda 25 jaar geleden door als toonaangevend trombonist met zijn (geregistreerde) interpretatie van The Man I love van George en Ira Gershwin (1927). Voor de 83-jarige klarinettist/saxofonist Al Gallodoro, die twee jaar in het beroemde orkest van Paul Whiteman speelde, was het Breda Jazz Festival aanleiding voor het eerst naar Europa af te reizen. De wereldberoemde vibrafonist Lionel Hampton vierde in Breda in 1995 zijn 85ste verjaardag met een exclusief concert.

Vol lof spreken bezoekers en sponsors over deze vernieuwde uitstraling…

Slechts enkele namen uit een indrukwekkende lijst van topartiesten die ook terug te vinden zijn in een 96 pagina's tellend boek over de geschiedenis van het festival. Helaas is dit boek al enige jaren niet meer te koop. Het was gewilde documentatie voor Jazzliefhebbers. Onder een nieuw bestuur kreeg het Breda Jazz Festival’ vanaf 1999 een nieuwe opzet. De grote zalen werden ingeruild voor een diversiteit aan intiemere locaties in het centrum van Breda. Het werd een groot succes. Vol lof spreken bezoekers en sponsors over deze vernieuwde uitstraling van het festival. De nieuwe succesformule wordt sindsdien met stijgend succes toegepast. Bij het secretariaat is voor wie daar belangstelling voor heeft een overzicht verkrijgbaar van alle musici die ooit op het Breda Jazz Festival hebben opgetreden. Stuur een e-mail naar: secretariaat@bredajazzfestival.nl

2. Rob Cremer (l), hier met zijn jazzband de ‘Scat Cats’ in café Brauers op de Ginnekenmarkt stond met zijn moeder aan de wieg van Breda Jazz Festival.
3. De jaarlijkse Streetparade in de Bredase binnenstad heeft al jaren een vaste plaats in het programma van het jazzfestival - (foto’s: gemeentearchief Breda.)