Als alles goed gaat arriveert mijnheer de Baron zondag in het Ginneken, maar dat is niet zeker..!Als we u mededelen dat tijdens de elfde van de elfde viering op 10 november aanstaande de nieuwe Ginnekense Baron* bekend wordt gemaakt, dan is dat behoorlijk simplistisch gesteld. Voordat dit mogelijk is zal er niet alleen veel water door de Mark maar ook door de Seine zijn gestroomd. De vraag welke Baron er in het Ginneken zal voorgaan tijdens carnaval 2003, wordt niet in Ginneken beslist maar door de familie 'Le Dernierre du Moment' in Parijs.

Dat is al vanaf begin 1600 het geval. Toen kwam Baron Charles, een telg uit het adellijke geslacht 'Le Dernierre du Moment', in Ginneken aan om samen met Spinola Breda te gaan belegeren. Toen voor de jonge Charles de krijgsdienst er op zat, bleef hij in het Ginneken hangen en ontpopte zich binnen korte tijd tot een nooit meer geëvenaarde pretbaron. Hij zette voortdurend het dorp op stelten en dat bracht de Ginnekense Schout en Schepenen tot grote wanhoop.

Hopelijk kan het glas worden geheven op de nieuwe Ginnekense Baron…

De band tussen Ginneken en de familie 'Le Dernierre du Moment', (al die tijd in Parijs woonachtig) is er nog steeds en het is ook nog steeds aan de familie om aan te wijzen, wie de roemruchte Charles uit begin 1600 jaarlijks mag opvolgen. In Ginneken hoopt ‘t Lestogenblik altijd dat de familie daar vóór de elfde van de elfde uitkomt. Maar zeker is dat nooit. Het is voor de Ginnekense Grootvizier en Zegelbewaarder in dienst van die (nu nog onbekende) Baron gewoon een kwestie van afwachten. Op zondag 10 november rond 13.30 uur wordt de nieuwe Baron op de Ginnekenmarkt verwacht en kan er hopelijk een dronk op hem en het komende carnaval worden uitgebracht.

De geschiedenis van de Ginnekense Baronnen en van de carnavalsorganisatie ’t Lestogenblik werd in 1996 te boek gesteld en in de serie de Ginnekense boeken van Annex-50 uitgegeven. Het boek dat wordt bedoeld kreeg de titel: “De gouden eeuwen van het Ginneken” (de oudste verenigingen). In het boek wordt tevens de geschiedenis beschreven van de oudste vereniging van Ginneken, Handboogschutterij ‘Prins Hendrik’. De schutterij vierde dit jaar haar 150-jarig bestaan. De boeken van “Annex-50” zijn voor € 7,50 te koop bij de verkoopadressen: Bruna, Dillenburgstraat 84, Kantoorvakhandel Vives, Ginnekenweg 53 en Café Het Ginneken, Ginnekenweg 247.

* Protocollair dient de aanduiding ‘Baron’ altijd met een hoofdletter geschreven te worden. Verordonneerd in 1968 door Baron Jean Bernard van den Bilt le Dernierre du Moment.