Café Restaurant Regina aan de Ginnekenweg 230 was vroeger een van de topzaken in het Ginneken.



1. Hotel Café Regina (nu Café Klarenbeek) was vroeger een van de topzaken in het Ginneken. In 1958, tijdens de wereldtentoonstelling in Brussel, werden de klanten met bussen aangevoerd.
De vorige eeuw was Hotel Café Restaurant Regina (nu Klaarenbeek) aan de Ginnekenweg een van de toonaangevende horecabedrijven in het Ginneken. Vroeger was Regina gevestigd aan het Oranjeplein. In de jaren veertig, vlak voor de Tweede Wereldoorlog, vond er een doorbraak plaats voor het later aanleggen van de Zuidelijke Rondweg. Daarvoor werden diverse huizen afgebroken, waaronder Regina. Het horecabedrijf verhuisde naar een pand aan de Ginnekenweg 230.

‘Een zomeravond in juli. De zon zakt en beschijnt nog de bovenrand van de gevels aan de oostkant van de Ginnekenweg. Weerkaatsend licht. Kastanjeblad fluistert niet meer. Straat en tijd zijn stil’. Een beeld dat ook na vijftig jaar nog staat als we het voortrazende verkeer niet meetellen. Geleund tegen een muur keek ik naar de aan weerszijden van de Ginnekenweg geparkeerde bordeauxrode bussen van de firma Europa Expres uit Rotterdam.

Het was de eerste wereldtentoonstelling na de Tweede Wereldoorlog…

Het zijn er zeven. Zo’n tweehonderd mensen eten bij ons in de zaak, Hotel Café Restaurant Regina. Het zijn allemaal mensen op de terugweg naar huis, na een dagje uit naar de wereldtentoonstelling Expo 1958 in Brussel. Het was de eerste wereldtentoonstelling na de Tweede Wereldoorlog. Het thema was technische vooruitgang met het Atomium als symbool. Het is de tijd van de Koude Oorlog. Op de Expo strijden de twee grootste paviljoens van Amerika en Rusland om de macht. Zo’n tweeënveertig miljoen bezoekers reizen tussen april en 19 oktober 1958 naar de Expo. Breda is een mooie pleisterplaats op de route vanaf Rotterdam, via Antwerpen naar Brussel. Die zomer hebben we iedere dag bussen. Niet alleen van Europa Expres, maar ook van de Snelle Vliet. ’s Morgens komen de bussen met koffiedrinkers en ’s avonds op de terugweg om te eten.

Er zijn ook hotelgasten bij voor de achttien kamers over drie verdiepingen en in de dependance. Na het ontbijt gaan ze met lunchpakketten op pad. Er zijn ook extra personeelsleden aangetrokken, twee serveersters uit Oostenrijk, Jan Kooij uit Warffum en Frits Siegmund jr. van de overkant. Frits speelt ook prachtig piano: ‘Buena Sera’ van Louis Prima. Mijn broer Jan Pouwel en ik werken in de vakantieperiode mee. Kamers doen, bedden opmaken, tafels dekken in de achterzaal en in de straat boodschappen doen. Boodschappen deden we als dat even kon in het Ginneken zelf. Bij Kleemans de groenteboer en Kees van der Put de slager. Kock Söder de bakker kwam elke dag brood brengen. Maandag was de afrekendag. Dan kwamen de leveranciers naar de zaak en werden de inkopen van de afgelopen week betaald. Dat was vaak een vrolijke boel en de Expo loont bleek dan telkens weer.

Die zomer had je ook het wereldkampioenschap voetbal in Zweden…

Mijn vader Chris Bakker reed in een Hillman Minx, een Engelse auto gekocht bij garage Piet Rouwenhorst. Daarvoor had hij een solex waarmee hij soms gasten van de Belgische grens haalde. Nu we zelf een auto hebben en het voor ons een topjaar is, gaan we na het hoogseizoen ook naar de Expo gecombineerd met een hele week vakantie. In zes dagen deden we zes landen aan. De eerste dag ging via Valkenburg naar Echternach in Luxemburg. Om de kosten in de hand te houden, was het plan om te kamperen. Een ander hoogtepunt die zomer was ongetwijfeld het Wereldkampioenschap voetbal in Zweden. Voor het eerst huurden we een zwart wit tv van Radio van Tilburg met een winkel aan de Ginnekenweg, het Bredase deel. Elke wedstrijd zat de zaak vol. Mijn broer en ik zaten onder het biljart te kijken. Vanaf die plek zagen we de 17-jarige Pelé schitteren, naast Didi, Garrincha, Nilton Santos en doelman Gilmar.

De Fransen deden het ook goed met Raymond Kopa en topscorer Just Fontaine, dertien goals in zes wedstrijden. Zweden verloor de finale met 2-5 van Brazilië, nadat eerst Liedholm de Zweden nog op 1-0 had gezet. Ook in 1958 had je de Esso voetbalplaatjes, kleurenfoto’s van alle clubs uit de Eredivisie, de 1e divisie A en B en 2e divisie A en B. Betaalde clubs waren toen nog Longa, Rheden, Rigtersbleek, Elinkwijk met Michel Kruin en Humphry Mijnals. En natuurlijk ook ons eigen Ginnekense voetbalclubje Baronie. Het was een heerlijke tijd toen in het Ginneken waar ik met weemoed aan terugdenk. - Chris Bakker jr.

2. Regina was tot aan de Tweede Wereldoorlog aan het Oranjeplein gevestigd, maar moest daar weg om plaats te maken voor de Zuidelijke Rondweg. Men verhuisde naar de Ginnekenweg 130.
3. In de jaren zestig werd Regina door een grote uitslaande brand volledig verwoest. Maar het werd weer volledig herbouwd en liep weer als een trein, zoals men altijd gewend was.
4. In 1958 werd in Brussel de wereldtentoonstelling gehouden. In het Ginneken bij Regina was dat een topjaar. Honderden klanten per dag kwamen er eten en slapen.