Kuuroord Wörishofen maakte van het Ginneken rond 1900 een internationaal bekende badplaats.



De Ginnekense badinrichting Wörishofen van Dr. Soer werd in 1893 gesticht en stond op de hoek van de Baronielaan en de Duivelsbruglaan. zij ging in 1920 op in de Ginnekense N.V. tot exploitatie van restaurants, pensions, koffiehuizen en hotels met de naam ‘De Duivelsbrug’. In 1921 werd ook hotel ‘Duivelsbrug’ (naast de brug gelegen) ondergebracht in de NV en ontstond de naam “N.V. Geneeskundige badinrichting Bad Wörishofen, Duivelsbrug te Ginneken”.

Dr. Siegbert Clemens Maria Soer werd in 1861 in Oldenzaal geboren. Via Tilburg kwam hij in 1893 naar Ginneken waar hij huize Mariëndal aan de Brugstraat (Duivelsbruglaan) had gekocht. In het Ginneken wilde hij een badinrichting beginnen en wel volgens het nieuwe principe van de koudwatermethode van Sebastiaan Kneipp, pastoor in de Duitse plaats Wörishofen. Pastoor Kneipp leed aan een longaandoeningen en zocht zelf naar vriendelijke middelen om te genezen. Door hem werd de koudwatermethode ontwikkeld als behandeling bij geestelijke problemen.

Dr. Soer ging te werk naar het voorbeeld van Pastoor Siegbert Kneipp…

Duizenden patiënten kwamen jaarlijks naar Wörishofen in het Ginneken om hem te raadplegen. Naast zijn koudwaterkuur had ook een eenvoudige levenswijze zijn voorkeur. Hierbij werd gebruik gemaakt van lucht, zonlicht en kruiden als genezend medium. In 1897 overleed pastoor Kneipp in zijn Wörishofen. Dr Soer richtte in 1893 zijn badinrichting in Ginneken op de hoek van de Baronielaan in naar het idee van Pastoor Kneipp. De badinrichting kreeg de naam ‘Wörishofen’. Het was een eenvoudig houten gebouw met een grote open veranda. Achter de veranda stond een wachtlokaal met aan weerszijden een badafdeling, een voor mannen en een voor vrouwen. Met pompen werd koud water naar tanks boven op het dak gepompt.

Het kuuroord had onder andere een badmeester en een badmeesteres in dienst die door hun gezonde uiterlijk de Kneipp methode moesten propageren. De gasten hadden de keuze uit warme-, koude-, stort- of ligbaden. In het eerste jaar kwamen er rond de vierhonderd patiënten naar de badinrichting. De levenswijze van Kneipp werd zo bekend dat er zelfs een winkel aan de Brugstraat (later Duivelsbruglaan) kwam met allerhande Kneipp-artikelen als kleding en gezonde voedingsmiddelen. Het Ginnekense kuuroord kreeg in de nu volgende jaren zo’n bekendheid dat alle beschikbare hotelcapaciteit steeds besproken was. Dr. Soer was ook een sociaal voelend mens. Hij behandelde zowel rijke als arme patiënten, waarbij de armen meestal een gratis behandeling kregen.

Na vijfentwintig jaar geneesheer in Ginneken te zijn geweest vertrok de dokter…

In 1919 droeg DR. Soer zijn praktijk over aan Dr. Jasper Mom en werd de N.V. Geneeskundige badinrichting Bad Wörishofen, Duivelsbrug te Ginneken opgericht. Het hotel Duivelsbrug werd uitgebreid naar veertig kamers. Er werd naast het hotel ook een nieuw badhuis gebouwd. In 1921 werd het tweede kuuroord plechtig in gebruik genomen. Daar konden de gasten naast de gebruikelijke koude en warme baden nog meer behandelingen ondergaan als: hooizaadbaden, koolzuurhoudende baden en allerlei soorten begietingen. Vooral patienten met zenuwziekten, stofwisselingsziekten en reuma vonden baad bij de baden. Voor de spier- en gewrichtspijnen waren er een hoogtezon en behandeling met stroom mogelijk. Dat wat voor die tijd zeer modern was.

Het Ginnekense kuuroord Wörishofen lag vlak bij het gezonde Mastbos en de schone Mark. Daardoor kon men als arbeidstherapie ook het houthakken beoefenen en met bootjes over de Mark varen. In de nu volgende jaren tot 1940 was het kuuroord gedurende het gehele jaar open en werd zeer modern ingericht met warm en koud stromend water, centrale verwarming, liften en een garage. Ook werd een tweede arts in dienst genomen, Dr. Wechgelaar. De administratieve werkzaamheden werden door een administrateur, dhr. Ouwehand, waargenomen. Ook de VVV prees kuuroord Ginneken aan om ‘haar ligging op zandbodem en een lucht nog niet door fabrieken verontreinigd temidden van de bossen’. Bad Wörishofen kon terecht wedijveren met vele buitenlandse kuuroorden.

Bad Wörishofen kende goede resultaten met zijn behandelmethode…

Met de behandeling tegen reuma en longziekten werden in het kuuroord zeer goede resultaten behaald. Ook de behandeling van patiënten na een operatie had veel succes door de schone lucht en de omgeving van bossen. In de meidagen van 1940 werd alles wreed verstoord door de evacuatie van Breda en omgeving. Ook de doktors en alle gasten moesten uit het kuuroord vertrekken. Door oorlogshandelingen bij de Duivelsbrug tussen Fransen en Duitsers werd de Duivelsbrug zwaar beschadigd. Omdat een pantserwagen vlak voor het kuuroord op een mijn reed, werd er aan en in het gebouw een grote ravage aangericht. Door een brand in een van de spreekkamers van de doktoren ging ook het gehele archief in vlammen op.

Het herstel van het kuuroord werd na de hectische meidagen krachtig ter hand genomen. Daardoor kon instelling naast de Duivelsbrug in oktober 1940 weer voor patiënten worden opengesteld. Voor de bestraling van patiënten werd een zeer moderne hoge druk kwiklamp in gebruik genomen. De naam van het kuuroord werd nu ineens veranderd in Bad Ginneken. Tot 13 oktober 1944 behaalde het kuuroord ondanks dat het oorlogstijd was, weer goede resultaten met haar bekendheid tot ver over de grenzen. Op vrijdag13 oktober 1944 werd het kuuroord door een tragische vergissing van de geallieerden gebombardeerd. Het doel was de tegenover liggende villa Mariëndal, maar dat werd gemist. Het hotel werd volledig verwoest, waarbij 25 personen de dood vonden. Het kuuroord werd niet meer herbouwd - Jan Schellekens.